Krkonošské kyselo | Recept

Skvělý recept od babičky!


Krkonošské kyselo

Video je pouze ilustrační

Tento tradiční recept se v Krkonošských horách vaří již stovky let. Ingrediencemi přesně zapadá do Harrachovské kuchyně, přičemž veškeré ingredience na Krkonošské kyselo dnes seženete úplně všude. Připravili jsme pro vás recept přesně takový, jaký pro nás každou neděli vařila naše babička. Přijďte si k nám na tomto skvělém receptu na Krkonošské kyselo pochutnat, nebo si ho připravte sami!

200g

Chlebového kvásku

50g

Škvařeného sádla

2 hrsti

Sušených hub

1ks

Cibule


Postup:

Chlebový kvásek zalijeme vlažným vývarem, řádně rozšleháme, ochutíme solí a kmínem, přidáme dopředu namočené sušené houby (nebo čerstvé) a pozvolna vaříme cca 40 minut. Vedle si na sádle připravíme vejce na cibulce. Ty přimícháme do kysela, přidáme smetanu a vše znovu dochutíme. Do hotového kysela přidáme na kostičky nakrájené, vařené brambory.

TIP: Dejte pozor až začne polévka nabírat teplotu. Kvásek vzejde a je potřeba polévku míchat, jinak vám přeteče. Do kysela se v žádném případě nepřidává ocet, kyselost polévka získá z kvásku. Pokud chcete, můžete přidat cukr podle chuti.

Dobrou chuť!
Share

5ks

Vajec

100ml

smetany (31%)

500g

Vařených brambory

1l

Vývaru